sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Yksi, kaksoset vai kolmoset??

Tulipahan tämmöinenkin mieleen. Tähän asiaan ei juurikaan itse voi vaikuttaa, mutta olen näihin kaikkiin törmännyt työssäni. Suomessahan on kaksoset ja kolmoset vähentyneet viime vuosina. Syynä tähän on ollut, että lapsettomuushoidoissa ei istuteta enää mieluiten kuin yksi alkio kerrallaan tai kaksi korkeintaan. Monikkoraskaus on aina riskiraskaus. Työssäni olen nähnyt oikeastaan vain niitä huonoja puoli monikkoraskauksista. Paras ennuste on kaksosilla jos kyseessä on diamnioottis-dikoriaalis raskuas, jolloin lapsilla on kaikki ns. omaa (istukat, suonikalvot, vesipussit). Kaksosissa on huonoin ennuste, kun kyseessä on monoamnioottis – monokoriaalinen, jolloin lapset jakavat kaiken mm. istukan. Riski tällaiseen raskauteen on onneksi vain yhden prosentin luokkaan. Nämä kaksoset keisari leikataan yleensä raskausviikoilla 32-34, jos ei ongelmia ole ilmentynyt jo aikaisemmin. Kuten olen monesti jo sanonut, niin oma käsitys on muuttunut vääristyneeksi tämän työn vuoksi. Näen vain niitä monikkoraskauksia, jossa asiat ovat menneet pieleen. Osalla jopa todella, todella pahasti pieleen. Jos itse joskus saisin tietää odottavani kaksosia, stressitasoni nousisi pilviin. Pitäisi yrittää muistaa että monet kaksoset syntyvät hyvillä raskausviikoilla terveinä ja hyvinvoivina.

No entäpä sitten elämä raskauden jälkeen monikkoperheissä? Olen joskus kuullut, että ihmiset sanovat etteivät toivo edes pahimmille vihamiehilleen kaksosia. Sen verran rankkaa taita se kahden vauvan kanssa eläminen olla. Tiedän myös ihmisiä jotka toivovat saavansa kaksoset. Jos suunnitelmissa on tehdä elämänsä aikana kaksi vauva, niin silloin ns pääsisi vain yhdellä raskausajalla ja synnytyksellä. Eipä se kaksoisraskaus kuitenkaan taida olla mitään hirveää herkkua isolla mahalla. Olen miettinyt että entäpä, jos me joskus saisimme kaksoset, että haluaisimmeko sen jälkeen enää kolmatta. Vauva-aika kahden kanssa on varmasti todella uuvuttava. Vauva-aika menee kuitenkin todella nopeasti ohi ja sen saisi tuolloin kokea vain kerran. Eikö olisi surullista ettei saisi nauttia pienestä nyytistä enää kaksosten jälkeen? Millaiselta tuntuisi saada kaksosten jälkeen vain yksi lapsi? Olisiko se todella helpon tuntuista? Ainakin se vaatisi sen, että kaksoset olisivat jo päässeet taaperoiästä eteenpäin jottei olisi kolmea vaippaikäistä samaan aikaan.

Entäpä sitten kolmoset :D Niitäkin on tullut muutamia hoidettua. Netistä katsoin hieman tietoa näistä. Suomessa syntyy kolmosia noin 20kpl/vuosi. Kolmoset syntyvät keskimäärin raskausviikoilla 31-35 eli keskosina ja aina keisarileikkauksella. Puolet äideistä viettää sairaalassa aikaa 1-4 viikkoa ennen syntymää. Selvästi kolmosten perhe tarvitsee tukea ja usein heille tuleekin tarjota kotiapua. Kaksi syliä ei riitä ruokkimaan kolmea lasta samaan aikaan jne... Voin vain kuvitella millaista arki kolmosten kanssa on. Kolmoset tuovat perheille myös taloudellista painetta. Kaikkea täytyy olla triplana. Usein varmaan myös auto (kolme turvakaukaloa tuskin mahtuu vierekkäin takapenkille) ja talo menevät vaihtoon näissä perheissä. Suomessa kolmosten perheet eivät saa valtiolta mitään erikoistukea, joka kyllä varmasti tulisi tarpeeseen. Löysin yhden blogin, jossa on kerrottu kolmosista: http://elinawithlove.blogspot.fi/


No joka tapauksessa toivon, että saamme joskus sen yhden lapsen ja jos niitä kaksi tulee niin tietenkin rakastamme heitä yhtä suurella sydämellä. Äiti tosin voi saada sydänkohtauksen ultrassa. Kolmosia en edes mieti. Sen verran harvinaisia kuitenkin ovat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti