lauantai 15. helmikuuta 2014

Äitiyteen liittyvät ajatukset ja uskomukset



Nostetaan taas kissaa pöydälle. Eli ajattelin ottaa esille yleisempiä äiteihin liittyviä ajatuksia ja omia mielipiteitä. Omiin ajatuksiini vaikuttaa vielä paljon se, etten ole vielä äiti. Ajattelin että näihin ajatuksiin voisinkin sitten palata jos meille joskus vauva suodaan.

1.      Imetys
Olen imetysmyönteinen ihminen, mutta en fanaatikko. Omassa unelmassani vauva tykkää olla rinnalla, minulta tulee hyvin maitoa, mutta vauva huolii tarvittaessa pullon. Harmi kun tällaista vauvaa ei voi tilata valmiiksi. Koskaan ei tiedä mitä sieltä tulee. Vauva voi hyvinkin olla täysin rintariippuvainen eikä huoli pulloa. Siinä ei sitten varmaan auta muu kuin olla hyvin kiinni lapsessa ensimmäinen vuosi. En aio kieltää etteikö tämä ajatus ahdista minua suuresti! Mielenterveyteni kannalta toivon, että vauva huolii myös pullon. Toiveenani on, että minulla riittäisi maitoa edes 3 ensimmäistä kuukautta. En näe että olisi katastrofi, jos vauva söisi vain pullosta ja minä pumppaisin. Varmasti siinä menettää jonkun läheisyyden tunteen, mutta uskon että vauvasta kasvaa ihan pullollakin terve lapsi. Lähinnä haluan, että lapsi saa ne kaikki hyödyt rintamaidosta. Allergioiden ehkäisyssä rintamaidon tiedetään olevan tärkeä. Ja koska meillä näitä karvaisia kavereita on talo täynnä, toivon tämänkin vuoksi rintamaitoa tulevan. Jos maitoa ei tule, ei sekään ole mikään katastrofi. Korviketta on onneksi olemassa. Pääasia että vauva saa jollain tavalla ruokaa.

2.       Omaa aikaa ei enää ole
Äitiyden myötä prioriteetit muuttuvat täysin. Ensisijaisena tulee lapsia ja sitten vasta kaikki muut. Tämä onkin se pelottavin asia lapsen saamisessa. Miten onnistuu pitämään kiinni omasta naisellisuudesta ja omasta minuudesta eikä vain katoa täysin äitiyteen. Haluan olla myös nainen, vaimo, kumppani ja rakastaja. Haluan olla ystävilleni kuuntelija ja koirilleni sekä kissoilleni edelleen hyvä emäntä. Toivon että äitiys tuo minuuteeni uuden puolen, mutta ei nielaise minua kokonaan. Minulla ei ole vielä mitään hajuakaan mitä on olla äiti. Luulen että se kuinka sidottu on lapseen, tulee yllättämään minut. Niin kuin se tuntuu tekevän jokaiselle. Liian usein olen neuvolassa kuullut, että omaa aikaa on liian vähän eikä parisuhteelle ole aikaa. Tähän on varmaan varauduttava. Olen kuitenkin jo miehelle puhunut, että vaikka meillä on rajalliset vauvahoitopaikat, otamme vaikka mll lastenhoitajan edes kerran kuussa jolloin saamme mennä treffeille. Olla mies ja nainen. Sitä onko tämä mahdollista näyttää tulevaisuus. Haluan säilyttää osan harrastuksistani. Haluan että voin mennä edes kerran viikossa koiran kanssa toko-treeneihin. Tämän onnistuminenhan riippuu paljolti vauvasta. Onko vauva kuinka kiinni esim. imetyksessä vai pärjäävätkö mies, vauva ja pullo pari tuntia keskenään.

3.       Äidin paikka on kotona
Saanen olla täysin erimieltä. Tulen perheestä jossa isä on kasvattanut minut yksin ja minusta on tullut täysin normaali ihminen. En näe syytä miksi juuri äiti on se, jonka pitäisi jäädä automaattisesti kotiin. Toki imetys on yksi olennainen syy, mutta muuten miksei isä voi yhtä hyvin jäädä kotiin? Miksi äitejä, jotka eivät jää kotiin katsotaan huonosti? Kyllä isät osaavat aivan yhtä hyvin hoitaa vauvojansa. Jos äiti ei jää kotiin tai on vain hyvin lyhyen ajan kotona, nousee usein kysymys miksi. Miksi äiti ei halua olla kotona? Miksi tuo nainen teki lapsen, jos ei ole valmis olemaan kotona vauvan kanssa? Itse esittäisin vastaavasti kysymyksiä: Miksi isille ei anneta mahdollisuutta olla kotona vauvan kanssa? Miksi isä ei saa luoda tiivistä suhdetta lapseen? Tasa-arvo tällä osalla ei ole vielä täysin löytänyt paikkaansa. On totta että monet isät eivät halua jäädä kotiin ja suurimmalle osalle äideistä ajatus joutua vauvasta eroon on tuskallinen. En kuitenkaan haluaisi että perheitä joissa isät jäävät kotiin tuomittaisiin. He tekevät asiansa omalla tavalla. Itselläni on ollut aivan ainutlaatuinen suhde omaan isääni. Paljon läheisempi kuin monella muulla. Totta kai suhde isään voi olla todella läheinen vaikka äiti on se joka on kotona. Toki itse jään luultavasti kotiin kun vauva syntyy. Mies on ilmoittanut että voisi olla halukas jäädä vanhempainvapaalle. Meillä voi siis olla mahdollista että 9kk:den jälkeen mies jää kotiin ja minä menen töihin. Katsotaan kuinka käy.

4.       Rauhallinen äiti, joka ei koskaan huuda
Ihana ajatus! Näitä äitejä on varmasti, mutta luulen etten itse tulee täyttämään tätä. Olen luonteeltani äkkipikainen ja temperamenttinen. Hermo palaa jo koirien kanssa. Tuleeko hermojen menettämisestä tuntea hirveää morkkista? Syyllisyyshän tuntuu kulkevan jokaisen äidin mukana. Todennäköisesti itsekin tunnen huonoa omaatuntoa hermojen menettämisestä. Onko kuitenkaan sen parempi yrittää täysillä olla joku muu kuin mitä on? Eikö kotona saa näyttää hermojen menettämistä? Suuttuminen ja ärsyyntyminen ovat  tunteita. Kunhan ne osaa näyttää oikealla tavalla eikä järjettömällä meuhkaamisella. Jokainen äiti hermostuu aivan varmasti tavalla tai toisella. Minua ei kuvaa sana rauhallinen juuri ollenkaan. Nähtäväksi jää kuitenkin kuinka epärauhallinen äiti minusta ehkä tulee joskus.

5.       Uusi trendi perheissä: luomuilu
Tämä nouseva trendi on ollut huomattavissa meidänkin osastolla. Asiassa on omat hyvät ja huonot puolensa. Sanoisin että tässäkin olisi hyvä noudattaa maalaisjärkeä.

Luomusynnytyksessä jätetään siis kipulääkkeet mahdollisimman vähälle. On ihan totta että vauvat jotka syntyvät esim. ilman epiduraalia maailmaan ovat virkeämpiä ja ensi-imetys onnistuu paremmin. Joskushan epiduraali saattaa laskea vauvan sykettä ja jotkut äidit kokevat epämiellyttäväksi, kun tunto häviää jaloista ja ei tunnista enää supistuksia. Toiset äidit taas ovat tästä oikein mielissään. Itse toivoisin, että ensisynnyttäjät menisivät synnyttämään ilman suurempia suunnitelmia tai odotuksia. Pettymys voi olla todella suuri, jos ensisijainen ajatus on selvitä synnytyksestä ilman mitään lääkitystä eikä sitten pystykään synnyttämään ilman kipulievitystä. Jokainen synnyttää omalla tavallaan. Yllätys voi olla iloinen, jos ilman suurempia suunnitelmia selviääkin synnytyksestä ilman lääkitystä.

Meidän osastolla luomuilu näkyy lähinnä imetyksessä ja tuttivastaisuudessa. Toisin kuin synnyttäneiden vuodeosastolla, meillä suositaan tutteja. Tämän perusteena on se, ettei vanhemmat ovi olla osastolla koko aikaa ja lapsi tarvitsee lohdutusta. Tutti tuo sen silloin, kun vieressä ei voida olla koko aikaa. Tutti toimii myös kivunlievittäjänä. Pitkään osastolla olevilla vauvoilla voi olla suuria imemishaluja, mutta maitoa ei esim. nesterajoituksen takia voi antaa mielimäärin. Tällöin tutti voi auttaa imemishaluihin. On vanhempia, jotka kieltävät tutin ja tuttipullon käytön. Tämä tekee meidän työstä hieman epämiellyttävää. Olemme täysin imetysmyönteinen osasto. Kuitenkin kun kyseessä on keskonen eikä äiti voi olla imettämässä 24/7, syömisharjoitukset pullosta ovat tärkeitä. Pieni keskonen ei välttämättä saa rinnasta alussa kuin muutamia grammoja. Loput maidot vauva saa nenämahaletkuun. Kun keskoset kasvavat, samalla  syömishalut heräävät. On todella hirveää kuunnella pienen nälkää ja huutoa yöllä ja kun äiti ei ole paikalla ja meitä on kielletty pulloruokkimasta. Onneksi melkein kaikki vanhemmat ymmärtävät kun asiat on selitetty että vauvan edunmukaista on saada edes yöllä pullosta maito. Keskosuus ei ole este täysi-imetykselle mutta se vaatii aikaa. Pulloruokinta ei ole este täysi-imetykselle.

Kolmas asia, jonka haluan tuoda esiin luomuilusta ovat rokotteet. Tämä jakaa mielipiteitä hyvin vahvasti. Itse olen rokotusmyönteinen tiettyyn pisteeseen asti. Perusrokotteet kuten mpr, hinkuyskä, sikotauti ym. kuuluvat jokaiselle lapselle. Nämä taudit ovat todella vaarallisia ja jälkitaudit ja jälkiseuraamukset voivat olla lopunikäisiä. Sikotauti ei ole kaikista vaarallisin, mutta voi aiheuttaa poikalapsille lapsettomuutta. Ikävä lahja vanhemmilta lapselle. Monet vanhemmat perustelevat rokottamattomuutta sillä ettei esim. tuhkarokkoa ole enää juurikaan Suomessa. No miksei sitä juurikaan ole? No sen takia että se on saatu kuriin ROKOTUSTEN ansiosta. Eikä pidä unohtaa että viimeaikaisissa uutisissa on tullut tuhkarokkouutisia. Maahanmuutto lisääntyy kokoajan sekä ulkomaamatkustelu. Miten nämä lapset joita ei rokoteta matkustavat? Suomi voi olla suhteellisen turvallinen maa, mutta sama tilanne ei ole muualla maailmassa. Tässä vain muutamia ajatuksia. Jokainen tekee omat valintansa. Itse aion rokotuttaa lapseni.

Tässä tällaisia ajatuksia liittyen vanhemmuuteen. Palataan näihin jos meistä tulee joskus vanhempia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti